2011. november 18., péntek

A vég kezdete (Bécs 6)

Otto von Habsburg
      (1912-2011)

                                                                                  Károly megkoronázása    nationalinterest.org

            A Stephansdomban felhangzott Josef Haydn császárhimnusza. Az első sorban állt – ahogy a Presse beszámolt róla – az Osztrák Köztársaság elnöke, középen Habsburg Ottó koporsója fekete-sárga lepellel borítva, rajta a monarchia címere. Így búcsúzott Bécs a trónörököstől. Már korán reggel felvonultak a hagyományőrző egyletek a dóm körül, kibontották zászlaikat. Nem mindennapi látványosság lehetett a dragonyosok, nyalka huszárok színes egyenruhája. Jöttek még a tiroli vadászok, császárvadászok stb. Sok órán keresztül vártak a fellépésre.
            Fehér rózsával díszítették a dómot, megérkeztek az európai uralkodó házak képviselői. Michael Haydn C-moll rekviemje szólalt meg , s összeolvadt az itt és a most a rég elmúlttal, mert  Schönborn kardinális így szólította meg Ottó legidősebb fiát, aki most a nagy családban átvette apja helyét: „Károly főherceg!” (Erzherzog Karl). Az apostoli nuncius olvasni kezdte XVI. Benedek üzenetét: „Császári fenség, Ausztriai Károly főherceg!” (Seiner Kaiserlichen Hoheit, Erzherzog Karl von Österreich!) Majd egy ponton – zseniális a rendezés – maga Károly folytatta az olvasást, sőt az unoka is, Ferdinand Zvonimir, akit Zágrábban kereszteltek meg.
            Végül Schönborn kardinális összefoglalta Ottó életét, érdemeit, aki hat éves volt, amikor összeomlott a birodalom. Felrótta Ferenc Józsefnek, hogy elindította az I. világháborút. Ez volt az ősbűn, melyből sok szörnyűség következett. Azonban az utód kötelességének tartotta, hogy begyógyítsa a sebeket, melyeket ez a tévedés okozott. Európa békéjét, egységét szolgálta.
            Ezután indult útjára a gyászmenet, a Pummerin („zúgó”) hangjára. A köztársaság katonái az élen. Végigmentek a Grabenen és a Kohlmarkton a Heldenplatzig (Hősök tere). A külső várkapunál (Äußeres Burgtor) 21 lövés dördült, majd a Ringen folytatódott a menet az Albertináig, illetve a Tegetthofstrassén a Neuer Marktig, végül a Kapucinusok templomáig. Itt Ulrich-Walter Lipp a család barátja kért bebocsátást. Felsorolta a trónörökös tizenhárom címét. „Nem ismerjük” – hangzott belülről. Erre Lipp öt köztársasági tisztségét mondta el. Újra csak: „Nem ismerjük.” Végül elhagyta az összes földi címet, rangot, s Ottót csupán egy bűnös léleknek titulálta. Erre Gottfried páter (milyen jellemző név!) kinyitotta a kaput. Ottó hamarosan édesanyja mellé került.
            Egyszer kezet fogott velem. A József Attila Színházban volt vele egy beszélgetés. Utána belógtam a fogadásra, és autogramot kértem tőle egy előre megvásárolt képeslapra, mely a budai várat ábrázolta.
                                                              A Kapucínusok temploma       houali.com

Nincsenek megjegyzések: