2011. november 23., szerda

Útközben

Pannonhalma

            Még Győr előtt balra láthatjuk, ha jó a szemünk, Pannonhalmát, első Benedek-rendi apátságunkat. Alapítólevele 1002-ből való, de Géza fejedelem már 996-ban építtetni kezdett itt egy templomot a bencések számára. Egy falmaradvány őrzi emlékét. A mai templomot 1224-ben szentelték fel. A román stílusú épület az évszázadok során barokk és klasszicista elemekkel bővült.  A tatárok ostromát a szerzetesek fegyvereseikkel visszaverték. Viszont a török időkben megszűnt itt a szerzetesi élet, csak 1639-ben költözhettek be újra.
            Az apátság már az Árpád-korban is a kultúra, egyik fontos színhelye volt. Itt vetették papírra Szent István nagyobb legendáját és a Szent Imre-legendát. Nagyon értékes a mintegy 400 000 kötetet magába foglaló könyvtára. Itt őrzik a Tihanyi Alapítólevelet is. Jelentős a bencések oktató tevékenysége. Most csak arra emlékeztetek, hogy ők tanították Habsburg Ottót, aki a magyar érettségi vizsgáján (Ady Lajos volt az elnök) elmondta Petőfi Akasszátok föl a királyokat! c. versét.

                                                                                  wikipedia.org
Lébény

            Lébényben, Győrtől kb. húsz kilométerre található a középkori Magyarország egyik legszebb épülete, a Szent Jakab apostol plébániatemplom. Volt szerencsém körbejárni, falai közé belépni. A jáki templomhoz hasonló, kevésbé díszes, de a román stílus itt is áhítattal tölti el az embert. 1206-os évszám olvasható a falán, bencések lakták.

                                                                                      vadaro
Tafelspitz

            Rómában élj úgy, mint a rómaiak! Tekintettel arra, hogy mi most Bécsbe utazunk, kimásolok Ewald Plachutta szakácskönyvéből egy osztrák receptet, melynek a neve:


Hozzávalók:
(6-8 személyre)

1 vöröshagyma, héjastul, félbevágva
2 kg marhafartő
3,5 liter víz
10-15 borsszem, fekete
25 dkg zöldség (répa, sárgarépa, zeller és petrezselyem gyökér, egyenlő arányban)
1 póréhagyma, félbevágva, megmosva
alaplé, lehetőleg instant por
metélőhagyma, apróra vágva, díszítéshez

Elkészítés

            A hagymát héjával együtt a vágott oldalán egy alufóliával kibélelt tepsiben zsiradék hozzáadása nélkül sötétbarnára pirítjuk. A húst langyos vízben megmossuk, lecsepegtetjük. Vizet forralunk, a húst beletesszük, és lassú tűzön főzzük. Folyamatosan lehabozzuk, hozzáadjuk a borsot és a hagymát. Kb. 25 perccel a várható főzési idő előtt hozzáadjuk a gyökereket, a póréhagymát és kívánság szerint az alaplét). A főtt húst kiemeljük a levesből, ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, tálaljuk. Sóval, metélőhagymával megszórjuk. A levest leszűrjük, sóval ízesítjük.
A főzés időtartama: 3-3,5 óra.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !


                                                                                          gasztrokaloz.ucoz.hu

Nincsenek megjegyzések: