2017. július 17., hétfő

Az Utolsó vacsora Bécsben



2015. 12. 5.
A Minoriták temploma


        Ha fejedbe vetted, hogy látni szeretnéd az Utolsó vacsorát, bár Milánó kissé távol van, utazz el Bécsbe, és keresd fel a Minoriták templomát. Bedobsz egy eurót, s máris kigyulladnak a lámpák…
         Napóleon megrendelésére 1804 és 1814 között Giacomo Raffaelli készítette el Leonardo művének mozaikmásolatát. Később I. Ferenc császár 400 000 guldenért megvásárolta a Belvedere számára. Az óriási mozaiknak azonban még abban a monumentális palotában sem találtak megfelelő helyet. Így került a Minorita-templomba. Ferdinánd 1847-ben még 15000 guldent fizetett azért, hogy felrakták a templom falára. (Schubert 100 guldent kapott a Nagy D-dur szimfóniáért.)

Az Utolsó vacsora Bécsben
          A Minorita rend egyébként a 13. században jött az osztrák tartományba. A templom nyugati oldalán levő főkapu Bécs legszebb gótikus emléke. Jakobus von Paris alkotása a 14. század elejéről. A középső karcsú oszlopon Mária a Kisjézussal, majd fönt elkövetkezik, ami elrendeltetett: a fenti gótikus ívek már a drámai végkifejletet fogják közre, a keresztre feszítést. 
     A keresztfa törzse és ágai viszont az életfát, az örök életet szimbolizálják.  
 
A legszebb gótikus portál Bécsben
                                                                 
     Különösen szép még a főhajóban levő, gótikus Madonna-szobor (Madonna della Familigma/Familienmadonna), melyet II. Albrecht herceg 1345-ben ajándékozott a templomnak. Az olasz elnevezés magyarázata: II. József 1789-ben elvette a templomot a Minorita rendtől, s az itt élő olaszoknak adta, az olasz csizma szárából bőven jutott ide is. Talán a Szent Ferencet ábrázoló freskótöredék is az ő kezük munkája.


Madonna della famiglia, 1345
 
Szent Ferenc, XIV. század

Nincsenek megjegyzések: