2017. május 23., kedd

Brno



2012. december 23.

A Szabadság tér, Brno központja

     Ébresztő hajnali 3-kor. Tegnap este még magas lázam volt, mely hajnalra elszállt, csupán az ólmos fáradtság maradt utána. Az útvonal ismerős: Pozsony, Malacka… Szabad-e Dévénynél kitörnöm?

     Brno Csehország második legnagyobb városa. Várát, mely Spielberg néven vonult be a magyar történelembe, Ottokár cseh király építtette a 13. század második felében. A gótikus várat a 17. században barokk erőddé alakították át. Két emelet mélységű kazamatarendszere a Habsburg-monarchia legszigorúbb börtönei közé tartozott.

Ott magasodik Spielberg vára
       
     Itt raboskodott Kazinczy Ferenc, akinek a naplója nemcsak a gyalázatos körülményekről ad hű képet, hanem a szerző legyűrhetetlen egyéniségéről is: „Az Appellatios-Rath és G… úr visszamenének Bécsbe, s mi attól is eltiltatánk, hogy kopogva a falon egymással beszéljünk. Ekkor ablakomra másztam fel, s délután tükrömbe fogám fel a napot, s betűket festék az árnyékban álló falra.” (K. F.: Fogságom naplója)

     Lehet, hogy nem véletlen került ide, hisz egy helyütt a következőképpen fogalmaz: „A mi törvényeink arra valók, hogy bukjunk meg fejedelmünk előtt, vaktában teljesítsük, amit parancsolnak … s gazdagon fizessük meg a haza tolvajait.” (Z. Szabó László: Így K. F., 1977)

     Verseghy Ferencnek is elkövetett egy nagy bűnt: lefordította a Marseillaise-t:

Ébredj, hazánknak bajnok népe
Ragadd ki híres kardodat,
Nevednek esküdt ellensége
Dühödve hozza láncodat.
A vérszopó tirannusfajzat
Melledre szegzi fegyverét,
S véredbe mártja rút kezét,
Ha szolgálatra nem hurcolhat.

     Batsányi egy évig Kufstein „vendégszeretetét” élvezte (1795-96), majd  1815-ben Párizsban újra elfogták, s a Spielbergbe vitték. Felesége, Baumberg Gabriella közbenjárására szabadult ki.

     Tulajdonképpeni sétánkat a Janáček Színháznál kezdtük, mely valójában Brno operaháza. Külsőleg teljesen jelentéktelen, de akusztikája nagyon jó.


A Janácek Színház
        
     Leoš Janáček Hukladyban született 1854-ben. Minden Brnóhoz köti. Hatvankét éves koráig mint zeneszerzőt csak Brnóban ismerték. A Jenufa c. operáját (1904) 1916-ban mutatták be Prágában, 1918-ba Bécsben.

         Nem messze az operaháztól ismerősnek tűnő színházépületre figyelmeztetett vezetőnk. Az eklektikus Mahen Színházat ugyanaz a híres színházépítő bécsi cég (Fellner-Helmer) tervezte, mely a mi Nemzeti Színházunkat. (Akkor még Népszínháznak hívták, csak később lépett előre a ranglétrán. 1965-ben robbantották fel.) A Mahen Színház viszont ebben az évben megérte be a 130. születésnapját, s jó egészségnek örvend.


A Mahen Színház

         Jöjjenek a templomok! Először a Szent Tamás, mely a svédekkel folytatott harcokban elpusztult, s barokk stílusban született újjá. Belső kiképzése rokokó. Oltárképét Maulbertsch festette 1765-ban.

A Szent Tamás-templom
      
     Még szebb a gótikus Szent Jakab-templom, melyet a 13. században építettek a német telepesek. Reneszánsz tornya 92 m magas. Kis ördöge a hátsó felét mutatja a petrovi templomnak, melyet a morvák látogattak.
   
A Szent Jakab égbe nyúló tornya
 
Mise közben...
... akis ördög illetlenkedik.
     
     Először 1978-ban siettem föl a Petrov-dombra, hogy megcsodáljam a Péter-Pál katedrálist. Kicsit a prágaSzent Vitust sejtettem a gótikus tornyokban. Mérhetetlenül sokáig épült, 1180-tól 1909-ig, míg elnyerte mai formáját. Itt a déli harangszó előtt 11-kor is haragoznak, mert amikor a harmincéves háborúban a svédek megfogadták, ha délig nem foglalják el a várost, akkor elvonulnak falai alól, az élelmes brnóiak már 11-kor megkongatták a harangot, hogy megmentsék városukat.


A Szent Péter-Pál a ködben


      Most nem mentünk be a Kapucinus-kriptába, ahol mumifikálódott szerzetesek holtteste nyugszik. A homlokzat kísértetiesen hasonlít a bécsi Kapucinus templom homlokzatára.


A Kapucinus-templom Brnóban


     Nem mentünk be a Mária menybemenetele-temlomba sem, melyben egykor apácák éltek vígan a jezsuiták jöveteléig. Ezenkívül nem láttuk a Szent Mihály-templomot, Brno egyetlen tiszta barokk stílusban épült templomát sem. Hasonlóképpen nem láttuk a Parnasszus kutat sem, melyet Fischer von Erlach tervezett. (Legközelebb első utunk ide vezet!)
     Élvezettel vettük szemügyre viszont az Óvárosházát, a gótikus és reneszánsz építészetnek remek példáját, mely a legrégebbi világi épület Brnoban. Kapuzata Pilgram mester alkotása. Látható, hogy az egyik kis torony bizony ferde. A legenda szerint a polgárok nagy összeget ígértek Pilgram mesternek, de aztán nem voltak hajlandóak fizetni. Pilgram úgy feldühödött, hogy a középső tornyot elgörbítette, hogy a városi urak „nem egyenes” tettének örök emléket állítson.


Elhajlás



Nincsenek megjegyzések: