2017. január 10., kedd

Gombóc és gombóc

2015
Thüringer Klöße, www.rennsteig.de

      Alpbach, ez a kis osztrák falu, sok érdekességet tartogat számunkra. Most éppen a tiroli gombócról akartam írni (Tiroler Knödel), amikor eszembe jutott, hogy van nekem saját gombóc-történetem.
      1968 augusztusában Imre barátommal a thüringiai Erfurtba utaztunk. A német nyelv elsajátítása volt a fő cél, de bejártuk a fél országot, az akkori NDK-t. Sok mindennel megismerkedtünk, többek között a thüringiai gombóccal is (Thüringer Klöße), melyet maga a családfő, Herr Bauer készített. Nem nyűgözött le. Sose beszéltem róla, ellentétben azzal, hogy hazafele megkerültük a megszállt Csehszlovákiát, s három napig tartott a kalandos út Lengyelországon és a Szovjetunión keresztül.
      Ma már sokkal fontosabbnak tűnik az a pillanat, amikor Bauer papa feltálalta a maga készítette Klößét. Értett hozzá, birtokolta nemzedékek tudását, s ha sok minden elvész is, ő tovább örökítette azt, amit kapott.
      A Thüringer Klößét burgonyából készítik, számomra különleges módon. A vasárnapi sült húshoz adták/adják nem kevés szósszal. (Szegények étele volt. Anyámmal mi is főztünk héjában krumplit, s késheggyel vajat tettünk rá.)
      A Tiroler Knödel egészen más. Franz Fischler, az egykori osztrák EU-biztos szerint tíz szakácsnőből csupán egy tudja jól elkészíteni.
      Hozzávalók: zsemlekocka, kockára vágott szalonna, hagyma, kolbász. Mindezeket langyos tejjel, melyben még tojás is van, gombóccá gyúrják…
      Fischler beszélt még a meráni sertéssültről, a Gröstelről, ill. a Krautingerről is. Szívesen kipróbálnám ezeket a recepteket, de félek, hogy nem én lennék az a bizonyos tizedik.

Tiroler Knödel, www.ichkoche.at, fotó: Hubert Liebenberger
 



Nincsenek megjegyzések: