2017. január 31., kedd

Sacher

2012. 11. 09

        A Zselízről szóló kis jegyzetből kimaradt, hogy itt született Eduard Sacher, aki majd Bécsben a Kärtnertortheater helyén fogja felépíteni szállodáját. (Hotel Sacher). Édesapja cukrászinas korában Metternich hercegnek készítette el először különleges desszertjét. Eduard csupán továbbfejlesztette az apuka művét.
         A 20. században jogvita támadt a márkanév használata ügyében. Végül a bíróság úgy döntött, hogy a Sacher-családé az „Original Sacher-Torte” elnevezés, a „Demel’s Sachertorte” pedig a konkurens céget illeti. A fő különbség abban áll, hogy az „eredetiben” két réteg baracklekvár van, egy  a csokoládé-bevonat alatt, egy pedig középen. A Demel-félének csak egy rétege van, a csokoládé-bevonat alatt!

                                                                                                               mobile austria.com
*

         Hamarosan nyitnak Bécsben a karácsonyi vásárok. A legnagyobb 17-én 148 standdal a városháza előtt, ahol már felállították az Alsó-Ausztriából származó fenyőt: 120 éves, 32 m magas, kora ellenére karcsú. Jól illik a neogótikus városháza tornyához.

*

         Minden évben fölmerül a nagy kérdés: ki állított először karácsonyfát Bécsben. Nos, ez Fanny von Arnstein nevéhez fűződik (1814), aki Berlinből hozta magával ezt a protestáns szokást. Magyarországon Brunszvik Teréz volt az első (1824).

*

         Ezen a héten Bécsben két Gluck-operát mutatnak be: Alceste (Operaház) és Iphigénie en Aulide (Theater an der Wien).

*
                                                                                            himsel.de
         Helmut Schmidttől származik a következő mondás: „Akinek víziói vannak, menjen orvoshoz.” Gondolom, a politikusokra értette.

Nincsenek megjegyzések: