2017. február 10., péntek

Műélvezet



2013. 06. 01.  
  
     Jékely Zoltán (1913-1982) költő, író, műfordító éppen száz évvel ezelőtt látta meg a napvilágot az erdélyi Nagyenyeden. A legnagyobbak közül való. Apja, Áprily Lajos, klasszikus fegyelemmel vértezte fel magát. Jékely többet mutatott meg önmagából, a kor kataklizmáiból. Kutyás versét nagyon szeretem.

Jékely Zoltán, nyugat.oszk.hu

Ballada a kóbor kutyákról

Az ötszázéves Villon emlékének
Hol vagytok hé, szegény kóborkutyák,
hogy bírjátok ki mostanság a sorsot?
Talán nyulat gyilkoltok s őz-sutát,
vagy kunyhótájról koncokat raboltok?
Lehet, hogy erdőszélen kóboroltok,
s irhátoknak nem árt a hó s hideg,
mert éjjelente most nem panaszoltok,
vonítgatás a tért nem tölti meg.
.....

                                                    *


Akademie der Künste


     A berlini Művészeti Akadémiának a 90-es években Konrád György volt az elnöke. Idézet egyik beszédéből: "Gondoljuk meg, hogy nem vagyunk alárendeltjei sem politikai, sem üzleti, sem világnézeti-vallási megfontolásoknak, az akadémia független, rendeltetése szerint éppenséggel a művészet autonómiáját kell a maga tekintélyével megtestesítenie, annak kell nyomatékot adnia, azt kell védelmeznie." (Idézet helye: Egy berlini műteremben, Palatinus, 1999)

     Konrád tegnap (máj. 24.) indult Gauck elnök meghívására Berlinbe.

                                                     *

A Belvárosi Színház
Kulka, post.freeblog.hu


    







     

     

     Szombat este (máj. 25.) a Belvárosi Színházban Kulka János, a kiváló színész sanzonokat énekelt, s közben jó szövegekkel "sokkolta"/szórakoztatta a nagyérdeműt. Pl. így írt Ady Endre 1907-ben: "Az élet: nem csupán nemzeti ellenállás. Az élet: nem csupán áldomás a Pannóniában. (...) Pest vármegyét még Afganisztán sem fogadná el ajándékul. Ha úgy egyáltalán lehetséges volna vármegyéket átnyújtani. Mert hihetetlenül megrendülnének Afganisztán közbiztonsági viszonyai. Ölni például Bácsbodrogból, Dunántúlról, sőt messzebbről is Pest vármegyébe jönnek manapság az ölők. Pest vármegye egy új Bakony lesz bakonyi rengetegek nélkül agyonsimogatnak valakit, ez már nem is szenzáció."

     Ezt is énekelte:



                                                     *

Niall Ferguson, en.wikipedia.org

     Niall Ferguson, a Harvard professzora előadást tartott az európai (németországi) gazdasági helyzetről, számol be a Die Zeit. Először sorra veszi, mi tette naggyá a Nyugatot kb. 1500-tól kezdve. Az első a verseny, mely a hatalom megosztásával függ össze. A második a tudományos forradalom, a harmadik a jogállam, mely a magántulajdonon alapul. Negyedikként az orvoslást nevezi meg. Az ötödik a "fogyasztói társadalom" kialakulása. Az utolsó, nem lényegtelen tényező a protestáns munkaerkölcs. A fentieket elsajátította (először) Japán, majd Kína, India... Kína négy éven belül megelőzi az USÁ-t.

     A fenti hat dolog épül le most Európában, állítja Ferguson.

Nincsenek megjegyzések: