2017. február 12., vasárnap

Diós-mákos tekercs

2015. 12. 05.

Kedves Erzsike,

       remélem lelkesen kipróbálod, és jól sikerül.

     1/2 kg lisztet és12 és fél dkg zsiradékot 2 dkg élesztővel deszkán kezünk között összemorzsolunk. Beleteszünk 10 dkg porcukrot, 1 tojást, 1 borospohár tejfölt és közepes keménységű tésztát gyúrunk. A tésztának reggeltől estig pihennie kell.

     Reggel a tésztát 4 cipóba kiszaggatjuk egyenként vékonyra kinyújtjuk és a következő keverékkel töltjük: 1 pohár tejes vízzel 1/2 kg cukorból sűrű szirupot főzünk, belekeverünk 1/2 kg darált diót s együtt sűrűre főzzük.

     Vagy egy borospohár tejes vízből és l5 dkg cukorból készített szirupba 15 dkg darált mákot sűrűre főzünk. Miután elkészült 1-2 kanál mézet is keverünk bele, majd kihűtjük és a tésztára felkenjük. Tekerccsé sodorjuk, tetejét tojás sárgával megkenjük,sütőlemezre rakjuk. 3/4 óráig pihentetjük, és előmelegített sütőben kisütjük.

Üdvözlettel
                           A

Nincsenek megjegyzések: