2017. február 12., vasárnap

Vendégváró sütik



Klári néni kiflije

Hozzávalók:
               1 kg liszt
               2 dl olaj
               7 dkg élesztő
               1,5 kanál só
               6 dl tej
               1 linco margarin
               20 dkg trappista sajt


Elkészítés:
     A lisztre ráöntöm az olajat. A tejben feloldok egy piciri kristálycukrot, és megkelesztem az élesztőt. Beleborítom a kovászt a lisztbe, és jól kidagasztom. Hagyom kelni vagy egy jó órát.
     Deszkára borítom és belegyúrom a sót, majd négy kicsi cipót formázok. Még 15 percig hagyom kelni, és kerek kb. fél centis vastag kerek tésztát nyújtok. Ezt nyolc cikkre felvágom (32 db lesz), egy mokkáskanál Linco margarint teszek a közepébe, majd a körcikk szélétől a közepe felé betekerem. A két sarkát behajlítom kifli alakúra, megkenem, és kivajazott, kilisztezett tepsibe rakom.
     Felvert tojással megkenem, és megszórom bőven reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon, 20 perc a sülési ideje.
     A töltelék lehet krémsajt, baconba tekert keményebb sajtrúd, sonkacsík, vagy éppen húsvétról maradt főtt sonka darálva, sült csirkemáj ledarálva, a fantáziánkra van bízva, meg arra, hogy sörkorinak vagy egy vacsorának szánjuk. De lehet tölteni lekvárral, diós , mákos töltetékkel is, csak akkor kevesebb só kell bele és több cukor.
     Ugyanígy a reszelt sajt felváltható köménymaggal, szezámmal vagy akár lenmaggal, füstölt sajttal, gyakorlattól függően variálható.
     Ha desszertnek készül, aprókat csináljunk, és 16 cikkre vágjuk a kört.

               Vajdasági sós háromszögek

Hozzávalók:
A tészta
               800 g liszt
               50 g élesztő (friss)
               500 ml tej
               100 ml olaj
               1 ek cukor
               1 csipet só
A töltelék
               250 g margarin
               1 kanál (nagy) só
               3 db tojássárgája
A tetejére
               1 db tojás (felverve)
                reszelt sajt
                köménymag
                szezámmag

Elkészítés:
     A tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kiskanál cukorban felfuttatunk (a 0,5 l tejből és az egy evőkanál cukorból vegyük el). Ha felfutott, a liszthez öntjük, és a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk. Letakarjuk és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.
     Amíg kel, a töltelékhez krémesre keverjük a margarint a sóval és a tojássárgával. A tésztát átgyúrjuk, és négy részre osztjuk.
     Az egyik cipót vékonyra gyúrjuk és megkenjük a krém negyedével, feltekerjük, mint egy bejglit. A rudat egyszerűen 2 cm vastagon is felszeletelhetjük, ekkor csigákat kapunk, de ha háromszögeket szeretnénk, akkor a kés pengéjét kicsit elfordítva rézsutosan egyszer jobbra, egyszer balra vágjuk le a tésztadarabokat. Ugyanígy teszünk a többi három cipóval, és a süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megkenjük őket a felvert tojással és tetszés szerint bármivel megszórhatjuk.
     180º C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

            Sörkifli

Hozzávalók (50 darabhoz)
           5 dkg friss élesztő
           1 ek cukor
           2 dl tej
           4 gerezd fokhagyma
           80 dkg finomliszt
           1 ek szárított oregánó
           1 mk szárított kakukkfű
           1 ek só
           1 mk őrölt bors
           1 dl olaj
           150 ml kefir
           1 tojás
           nagy szemű só, magok, köménymag, szezámmag

1. Az élesztőt a cukorral a langyos tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A lisztet elkeverjük a fűszerekkel, a sóval, borssal. Hozzáadjuk az olajat, a kefirt, a tojást, a fokhagymát, a felfuttatott élesztőt, és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 2 óra alatt legalább a duplájára kelesztjük.

2. A tésztát kettévágjuk, és két kerek, kb. 1 cm vastag lappá nyújtjuk. Nyolc cikkre vágjuk (félbe, majd négybe és nyolcba). A vajat megolvasztjuk, megkenjük vele a cikkeket, és szélesebb felüktől indulva kiflivé feltekerjük.

3. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket megkenjük felvert tojással, majd meghintjük ízlés szerint magokkal. Még 15 percig pihentetjük.

4. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a kifliket kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

                   (Az első kettőt Éva néni küldte, az utóbbit a BLIKK NŐK KONYHA alapján el is készítettük.)


Nincsenek megjegyzések: