2017. február 10., péntek

Morál



  2013. 10.25. 

     Komolyan vettem, hogy a vígszínházi Danton-bemutató kezdete után röviddel valakik be akarnak törni a nézőtérre. Erős dulakodás zaja, kiabálás hallatszott.
     Miért pont ide nem, gondoltam. Hál' Istennek, kiderült, hogy ez csupán az az utcai jelenet, amikor a részeges Simon veri a feleségét, s a járókelők megpróbálnak közbeavatkozni.
     Később ugyanaz a két színész (Hegyi Barbara és Borbiczki Ferenc) politikusi szerepkörben tűnik fel. Így hozzák zavarba a nézőt, vajon mit gondoljon az emberekről. Most semmirekellő vagy politikus?

                                                         *

Választási igéret? dpa
 
     Németországban, ahol - úgy tudjuk - jól élnek az emberek, egy UNICEF jelentés szerint 1, 1 millió gyermek él hosszú éveken keresztül szegénységben. (FAZ, 2013. 10. 25.) Különösek azok, akiket egyedül nevel édesanyjuk. Azt is megtudjuk, hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülőnek legalább 1100-1300 euró havi jövedelemmel kell rendelkeznie, hogy ne lépje át a szegénység határát. Az ilyenekből lesznek az elégedetlen felnőttek, vonja le a következtetést a jelentés írója.

     Hogy is írja Büchner?

     "KAPITÁNY (Elérzékenyülve) Woyzeck derék ember, de (méltósággal) Woyzecknek nincs morálja! Morál azt jelenti, hogy az ember morális; érti ezt maga? Ez nagyon jó szó.
(...)
      WOYZECK Nálunk szegényeknél, tessék elhinni, kapitány úr, pénz beszél, kutya ugat. Akinek nincs pénze ... az olyanfajta tesz a morálra a világban!
(...)
     Igenis, kapitány úr, az erény, az nálam még hibádzik. Tessék csak nézni: nekünk, egyszerű népeknek, nincs erényünk (...) hanem ha úr volnék, volna órám, kalapom, bodros hajam, és tudnék szép előkelően beszélni, akkor már én is erényes akarnék lenni. Szép dolog lehet az erény, kapitány úr. De én csak egy szegény ördög vagyok."

Nincsenek megjegyzések: