2017. február 8., szerda

Matyi



 2012. 10. 21.

     1.  
     Mary Poppins a Madách Színházban.  Örömet okoz, elsősorban a színészeknek, a rendezőnek, végül a nézőknek is. Szükség van a jó pillanatokra.

     2.  
    Téglás-Hajós Éva, XVIII. kerületi költőnő 6. kötetét mutatja be a Városházán. Nyolcvan éves korában is derűsen szemléli a világot. Jó ízléssel veti papírra érzéseit, gondolatait. Felidézte egyik gyermekkori emlékét: éppen hogy befejeződött a háború, tejért küldték, s egy falusi asszony megszánta. Adott neki egy fél liter tejet a következő szavakkal: „Miattam ne haljon meg senki!

         Eljött ide az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa. Régi időkre emlékeztetett Bárdos Lajos műve, a Tábortűznél. (Ötször voltam úttörőtáborban.)

                   Szellő zúg távol,
                            alszik a tábor.
                   Alszik a tábor,
                            csak a tűz lángol.
                   Rakd meg, rakd meg, jó pajtásom,
                            azt a tüzet,
                   Isten tudja, mikor látunk
                            megint ilyet.

     3.   
     Ugyancsak szép élmény volt a Senza Dirigente Kamarazenekar koncertje a Nagyvárad téri református templomban. A zenekar neve „vezető nélküli”-t jelent.

                   Emberek, ezentúl csak zenével
                   dícsérjétek az Istent,
                   az Isten roppant muzikális!
                              (Jékely Zoltán: Templomi hangverseny, 1945)

     4. 
 
 
Matyi alszik
     5.          
     Az Aranytízben volt a Belvárosi Vonóstrió koncertje. A műsoron Kodály Zoltán, Sulyok Imre, Lajtha László, Weiner Leó egy-egy műve szerepelt. A hegedűs, Szilvásy Viktória minden műsorszám előtt bemutatta az alkotót. Lajtha Lászlóról szólva felidézte sokoldalúságát és a francia kultúrához való kötődését. 120 évvel ezelőtt született.
           

Nincsenek megjegyzések: