2017. február 10., péntek

Satnya



 2013. 06. 23.

     Tegnap eü. előadáson. Mely élelmiszereket fontos enni? Dió, paradicsom (magyar és napon érett legyen!), bab, gyömbér (!), sárgarépa, krumpli (a héjában van a vitamin, párolva kell főzni!).
     Szakirodalom: 100 természetes immunerősítő c. könyv

                                                                    *

     R. Tamás és leendő neje ma kapja meg diplomáját. Tamás konferenciákon vett részt, sok szívműtéten asszisztált. A feleség is orvos lesz, szeptembertől Stuttgartban fognak dolgozni. Ilyen gazdagok vagyunk?

                                                                    *

     Blacky a teraszon fekszik egész nap. Sértődött pillantást vet a jövevényre, ha az nem visel fekete bundát.

                                                                    *

     Horváth János a kiváló, ám konzervatív gondolkodású irodalomtörténész így jellemezte Ady költészetét: „… gőgös nemzetköziséggel, satnya érzékiséggel és nagyképű homállyal lep meg. (…) Satnya érzékiség rí minden sorukból [a modern költők soraiból, LP), s ez a második foltja költészetüknek, min minden ép férfilélek megütközött. A vérszívó csók, a halálos ölelés, ha annyiszor emlegettetik: kórtünet. Köpedelem az egészséges ember előtt s undorodás nélkül csak orvos hallhatja. Valóságos kórházi költészet! (…) Komorság, rosszkedv, életuntság, férfiatlanság, nyavalyásság ütött tanyát a líra berkein s a rohadt halál szele csapkod körülötte.” (1909)

 
Horváth János, mek.niif.hu

     Ide illenek – magyarázatképpen – Kosztolányi sorai: „Csodák. Láttam egy sánta színészt! Láttam egy süketnéma operaénekest! Láttam egy vak festőt! Láttam egy boldog költőt!” (Ábécé a versről és a költőkről, 1928)

Nincsenek megjegyzések: