2017. február 23., csütörtök

Dante: "Ha itt belépsz..."



 2015. 07. 17.

     Olvasom a Weltben, hogy Kurt Flasch korunk legjobb Dante-szakértője, és egyben fordítója is a nagy firenzeinek. Mégpedig hasonlóan prózafordítást készített, mint most Nádasdy Ádám, aki talán épp az utolsó simításokat végzi a szövegen. Az új magyar Dante 2016 tavaszán fog megjelenni. Nádasdy megtartja a tercinákat, az öt jambusból álló sorokat, elhagyja viszont a rímelést, melyet szerinte lehetetlen visszaadni.

      Flasch a mű eredetiségére hívja fel a figyelmet. Az ördögöt Dante jégbe fagyasztja, hogy ne tudjon mozogni. A Purgatórium még inkább újfajta vízió. Erről korábban kevesebbet írtak. A mennyben már nem fontos a hit, itt már feltárul az igazság, a földi halandó itt nem hiszi, hanem látja és élvezi Istent. Az Isteni színjáték mindenekelőtt filozófiai mű. A túlvilági utat mutatja be, s ennek kapcsán azt, milyen legyen a helyes élet. Igaz, a földi halandó számára ez elérhetetlen.

      Dante egy új világot akart teremteni – a firenzei korrupció nélkül! Láttatni, mennyire elviselhetetlen Itália és az egyház hanyatlása. A Pokol XI. énekében olyan bűz van, hogy Danténak meg kellett szakítania a pokoljárását. Közben Vergilius elmagyarázza a pokol beosztását. Dante nemcsak a firenzeiek pénzéhségét bírálja (megszületett a kapitalizmus), hanem a politizáló egyházat is: az összes korabeli pápát a pokolba dugja. A szegény Jézus másfajta egyházat akart. Dante első követelménye a szegénység. Amíg az egyház gazdag, a hatalommal szövetkezik, s védi előjogait, addig nem Jézus Krisztus egyháza. (A klasszikusokkal vigyázni kell! Hogy is írta Babits? „Hol a szem, szemével farkasszemet nézni? / Ki meri meglátni, ki meri idézni / az igazi arcát?”  (Petőfi koszorúi)

Kis előzetes a készülődő nagy Dante-opusból:

     A Pokol kapuja:

ÁLTALAM JUTSZ A KÍNOK VÁROSÁBA,
ÁLTALAM JUTSZ AZ ÖRÖK GYÖTRELEMBE,
ÁLTALAM JUTSZ A KÁRHOZOTT CSAPATBA.

AZ IGAZSÁG VEZETTE ALKOTÓMAT,
EZÉRT FORMÁLT ISTENI HATALOM,
LEGFŐBB TUDÁS ÉS ELSŐ SZERETET.

ELŐTTEM NEM VOLT SEMMILYEN TEREMTMÉNY,
MELY NEM ÖRÖK. ÉN IS ÖRÖK VAGYOK.
ADJ FÖL MINDEN REMÉNYT, HA ITT BELÉPSZ!
                                   (Az új fordításból)

Az utolsó ítélet
 
     A jók balra, a rosszak jobbra a berni Székesegyház kapuja fölött! A jobb sarokban az ördög lecsippenti a bűnös testrészt!

Nincsenek megjegyzések: