2017. február 12., vasárnap

Magyar ízek



 2015. 10. 08.

Tolnai halászlé tésztával 

Hozzávalók 4 személyre:
2 kg élő ponty
2 fej közepes hagyma
2 púpozott kanál házi pirospaprika
2, 4 l víz

     A tisztítás után a halat 2 lapos evőkanál sóval besózzuk. Egy kicsit állni hagyjuk. A halat, a hagymát és a pirospaprikát feltesszük főzni. (Lehetőleg egy szűkülő szájú bográcsban, s fával fűtsünk alá!) 35-40 percig rotyogó forrással megfőzzük. A levet 8 tojásos gyufatésztával (kb. 10 dkg/fő) tálaljuk.
     A maradék halat másnap kocsonyaként megehetjük, vagy mélyhűtőben tároljuk, és 1-2 hét után paprikás lisztben megforgatjuk, átsütjük, és hagymás krumplisalátával tálaljuk.

Szekszárdi rozé illik hozzá.

 
balatonnagyberek.hu

   Bográcsgulyás

   Elkészítési idő: 80 perc

    Hozzávalók: 4 személyre: 50 dkg marhalábszár, 80 dkg burgonya, 5 dkg zsír vagy olaj, 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál csemege pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 cseresznyepaprika, 1 zellerlevél, 1 sárgarépa, 1 zöldség, köménymag, kevés majoránna, só, csipetke egy tojásból.
 
    A zsírban aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, és belekeverjük a felkockázott húst. Sózzuk, majd időnként kevergetve saját levében pörköljük. Mikor zsírjára sült, rászórjuk a paprikát, egy kevés vizet adunk hozzá, majd beletesszük a cseresznyepaprikát. Rászórjuk a köménymagot, valamint a majoránnát, és ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára pároljuk. Ekkor belekarikázzuk a sárgarépát, zöldséget, belekockázzuk a krumplit, a zöldpaprikát, a paradicsomot, és beletesszük a zúzott fokhagymát. Felöntjük kb. 2 liternyi vízzel, majdnem puhára pároljuk. Mikor a krumpli már majdnem megpuhult, beletesszük a csipetkét, mellyel még kb. 10 percig főzzük.
         (Bártfai Laci bácsi nyomán)

news, termeszetvarazs.hu


Nincsenek megjegyzések: