2017. február 12., vasárnap

Gombócvariációk



2015.12. 05

Thüringer Klöße

Hozzávalók

(12 gombóchoz)
2 kg burgonya
       Előző nap 1 kg burgonyát megfőzünk. Krumplinyomón átpréseljük. A következő napon a második kiló burgonyát meghámozzuk és finomra reszeljük, majd szűrőzsákban alaposan kifacsarjuk. A kifacsart levet felfogjuk egy edényben. Kicsit állni hagyjuk, hogy a benne levő keményítő leülepedjen. Azután a levet óvatosan, egész lassan leöntjük. A leülepedett keményítőt visszatartjuk és a nyers burgonyához adjuk. Sózzuk, majd a megfelelő állag eléréséhez forró vizet öntünk rá. Hozzáadjuk a főtt krumplit, s az egészet jól összegyúrjuk.

      Nedves kézzel 12 gombócot formálunk belőle. Egy nagy, széles fazékban sós vizet forralunk, aztán nagyon óvatosan 15-20 percig főzzük a gombócokat. Ha a gombóc feljön a víz felszínére, akkor kész.

Thüringer Klöße, www.rennsteig.de

                Tiroler Knödel


Hozzávalók:

(6 személyre)
35 dkg pirítós kenyér kockára vágva
2 dcl tej
4 tojás
10 dkg kis kockára vágott gyulai kolbász
2 dkg vaj
1 kis, finomra vágott vöröshagyma
petrezselyem, metélőhagyma
szerecsendió
8 dkg liszt

      A pirítós kockákat a tejjel és a tojással összekeverjük, majd 20-30 percig pihentetjük. Az apró kockára vágott szalonnát és a kolbászt a megolvasztott vajban, együtt a hagymával, petrezselyemmel és a metélőhagymával megpirítjuk, és sóval, szerecsendióval ízesítjük. Rászórjuk a lisztet, és az egészet összegyúrjuk. Ne legyen túl híg. Majd a masszából nedves kézzel gombócokat formálunk.

      Egy gombócot próbaképpen sós vízben 15 percig főzzük. Ha a kísérleti gombóc állaga túl puha, akkor még lisztet kell kevernünk a tésztához. Csak ha a massza kellőképpen tömör, akkor főzzük meg a többi gombócot is.

      Hányféleképpen fogyaszthatjuk el a gombócot? Egy tiroli mondás szerint az elsőnek felszínre jövőket a levesben, a következőket savanyúkáposztával, az utolsókat a salátához tálaljuk.
      Hozzá illő ital a sör.

Tiroler Speckknödel, www.news.at


Nincsenek megjegyzések: