2015. 11. 03.
Kedves Erzsike!
Itt van a pogi receptje, melyből már kaptatok kóstolót!
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 púpos evőkanál zsír
Egy fél élesztő (5 dkg-osból)
Kb. 5dl tej (ez nem mérvadó, mert a liszt nem biztos, hogy ennyit vesz fel, lásd a továbbiakban)
2 tojás (ebből egy a kenéshez kell)
Csipet só (kizárólag a kelés után, a gyúrásnál adom hozzá, mert a só hatástalanítja a kovászt)
1 kávéskanál kristálycukor
1,5 dl olaj
Elkészítés:
A lisztet elmorzsolom a zsírral úgy, hogy teljesen homogén legyen. Majd
beleütök 1 tojást. Egy kis tejet elkeverek a cukorral, belemorzsolom az
élesztőt és langyos helyen kendővel letakarva kelni hagyom. Itt van egy
buktató, ha a tej nagyon langyos, az élesztő meg fog főni benne szinte, a
tészta nem fog megkelni, de hideg se legyen, mert akkor sem. Picit melegebb,
mint a szobahőmérséklet.
Ez idő alatt jönnek a részletek, azaz kizsírozom a tepsit, kilisztezem,
felverem a maradék tojást a kenéshez.
Az élesztő megkelt, hozzáadom a tésztához, majd dagasztó mozdulatok mellett
lassanként a langyos, vagy szoba hőmérsékletű tejet. Ez nagyon fontos, mert ha
akkor veszed ki a hűtőből, csak másnapra fog megkelni.
A tésztának jó erős, keménykés nokedlihez kell hasonlítania állagát tekintve,
de inkább egy kicsit lágyabb legyen, mert kelés után is tudod lisztezni a
deszkát és a tészta felveszi, de a tejet már nem tudod hozzáadni. A neheze most
jön, kapcsold be a TV-t és ülj le elé a tállal a kezedben, mert sajnos ezt
legalább 20-25 percig dagasztani kell, méghozzá erőből. (A dagasztógép sajnos
nem fog ilyen eredményt hozni, gondolod, én már nem próbáltam?)
Ha már szép sima és fényes, valamint elválik az edény falától, akkor tedd
langyos helyre és kb. másfél óráig hagyd letakarva pihenni.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, és jó alaposan átgyúrjuk, most adom hozzá
az evőkanál sót, hogy a felszabaduló levegő a bubik alól eltávozzanak.
Elnyújtjuk, attól függően, hogy mekkora szaggatóval fogunk dolgozni, ha kisebb,
akkor lehet vékonyabb, ha nagyobb átmérőjű, ez esetben vastagabb maradhat.
Ferdén késsel végig vagdossuk 1,5 cm-ként, kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk. Most
kerül rá az utolsó felvert tojás, amibe szintén teszünk sót és megkenjük vele.
Utolsó mozzanatként megszórjuk ízlés szerint sajttal, borssal, köménnyel, szezámmaggal avagy plusz sóval. Variálni is lehet soronként a tepsiben, sőt vegyíteni is.
10 perc pihentetés után sütőben 180 fokon (légkeverésnél alulról a második szint) 15-20 perc alatt megsül.
Utolsó mozzanatként megszórjuk ízlés szerint sajttal, borssal, köménnyel, szezámmaggal avagy plusz sóval. Variálni is lehet soronként a tepsiben, sőt vegyíteni is.
10 perc pihentetés után sütőben 180 fokon (légkeverésnél alulról a második szint) 15-20 perc alatt megsül.
Ha már tetszik a színe és úgy döntesz, hogy elég volt, akkor ki vele! Most jön
az olaj: a kenőecsettel bőven átkened. Ettől lesz szép fényes és sokáig puha.
Én minden kelt tésztát átkenek, legyen az sós, édes.
Ha már a kezed bírja a hőmérsékletét, kosárkába szeded és kész.
Ha már a kezed bírja a hőmérsékletét, kosárkába szeded és kész.
Természetesen ezt dupla adagból is meg lehet csinálni, én is úgy kezdtem, de
hamar rájöttem, hogy felesleges, ha buli van, négyszeres adag kell. Egyébként
egy ilyen adagból kb. 55-60 pogi van.
Biztosan
sikered lesz, előre is gratulálok!
Macerásabb,
de jóval finomabb pogi:
Ezt akkorra iktasd be, amikor közben tudsz porszívózni avagy egyéb más munkát végezni, mert időigényesebb.
Minden ugyanígy történik, csak fél óránként hajtogatni kell 3-szor. Hosszában befelé félig felülről, majd alulról. Balról félig, majd jobbról s végül egymásra. Tehát fél órát pihen, nem gyúrjuk, csak elnyújtjuk. Hajtogatás ………
Amikor megsült, mint a leveles tésztát, úgy tudod szétbontani. Isteni!
Ezt akkorra iktasd be, amikor közben tudsz porszívózni avagy egyéb más munkát végezni, mert időigényesebb.
Minden ugyanígy történik, csak fél óránként hajtogatni kell 3-szor. Hosszában befelé félig felülről, majd alulról. Balról félig, majd jobbról s végül egymásra. Tehát fél órát pihen, nem gyúrjuk, csak elnyújtjuk. Hajtogatás ………
Amikor megsült, mint a leveles tésztát, úgy tudod szétbontani. Isteni!
Másik
változata a tepertős
Csak annyiban különbözik a kellékektől, hogy mindössze a fele zsírral morzsolom a lisztet, és az első hajtogatásnál 20 dkg tepertőt kenek rá, és borssal is megszórom.
Káposztás
A lereszelt káposztát ugyanúgy megdinszteled, mintha káposztás tésztát készítenél, és a tepertő helyett ezt kened a tésztára.
A lereszelt káposztát ugyanúgy megdinszteled, mintha káposztás tésztát készítenél, és a tepertő helyett ezt kened a tésztára.
Pizzás
tekercs
Az elnyújtott tésztára a kenőecsettel felviszem a tölteléket. Ez egy pizza krém, ketchup, bazsalikom, oregano, apróra darált sonka és egy pici olívaolaj. Megszórom reszelt sajttal és feltekerem, mint a bejglit. Kb. 2 cm-es darabokra vágom, be a tepsibe, tojás, sülés után olajfürdő.
Az elnyújtott tésztára a kenőecsettel felviszem a tölteléket. Ez egy pizza krém, ketchup, bazsalikom, oregano, apróra darált sonka és egy pici olívaolaj. Megszórom reszelt sajttal és feltekerem, mint a bejglit. Kb. 2 cm-es darabokra vágom, be a tepsibe, tojás, sülés után olajfürdő.
Elárulom, hogy nálam az édes tésztáknak is ez a receptje, annyi különbséggel,
hogy a dagasztáshoz felhasznált langyos tejben 5 evőkanál cukrot oldok fel.
Legyen az kakaós tekercs, bukta, túrós batyu .
Örülnék, ha hasznát tudod venni! Ne keseredj el, ha elsőre nem lesz az igazi,
én már legalább két mázsa lisztet begyúrtam a 26 éves asszonyságom alatt.
Egyszerűen érezni is kell a kezeddel, hogy jó-e a tészta minősége. Ne add fel!
Szeretettel
Éva
Éva
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése