2017. február 25., szombat

Télephosz



     2014. 10. 21.

     Télephoszról Kerényi Károly Görög mitológia c. művében olvashatunk részletesen. Télephosz („a messze világító”) alakjához sokféle történet fűződik. Tisztelték Kis-Ázsiában, Pergamonban, de egyes elbeszélők szerint Árkádiában is. Innen vetődött a kis-ázsiai Müszia partvidékére, ahol Teuthrasz volt a király.

Héraklész Télephosszal, Louvre, en.Wikipedia.org

      Télephosz anyja Augé volt, Athéné templomának papnője. Héraklész megerőszakolta, s Kerényi hozzáteszi : „Héraklész mentségére szolgál, hogy részeg volt.” Augé megszüli gyermekét, de sorsuk szétválik, hogy később drámaian újra egybekapcsolódjon. Augét egy ládába tették, s a tengerre bocsátották, így került Müsziába.

 Egy változat szerint fiát is mellé tették az "úszó koporsóba", de hihetőbb, hogy ő  Árkádiában nevelkedett, s a sors akarta, hogy gyilkosságba keveredjen, és őt is Müsziába küldjék. (Ahogy a görögök kelet felé terjeszkedtek, a héroszok is keletre költöznek.) Itt Teuthroszt megvédte ellenségeitől. Erre a király hozzá akarta adni fogadott lányát, Augét. „Már egymás mellett feküdtek, amikor hatalmas kígyó jelent meg.” (406) Nagy egymásra ismerések, így nem az történt, mint Oidipusszal! Mindenesetre Télephosz lett Teuthrasz utóda a trónon. Feleségének különféle neveket adtak: Argiópénak ("Fehérarcúnak”) is hívták, de Hierának („Szentnek”) is.

      Télephosz szembeszáll a Trójába készülő görögökkel. Megsebesítette Akhilleusz legközelebbi társát, Patrokloszt. Akhilleusz viszonzásul olyan sebet ejtett Télephoszon, mely nem akart begyógyulni. Apollon jóslata szerint csak az gyógyíthatja meg, aki okozta. Akhilleusz még erre is képes volt. (Lásd még viselkedését Priamosszal!) A lándzsahegyről kaparták le a gyógyírt, s ezt szórták bele a sebbe.

      Télephosznak héroszáldozatokat mutattak be Pergamonban. A Zeusz-oltár belső frízének főszereplője!  A himnuszokban az ő dicsőségét is zengték.

Nincsenek megjegyzések: